Οι δημοσκόποι μαζεύουν τις “υπερτροφικές” για τη ΝΔ “δημοσκοπήσεις”, γιατί θα εκτεθούν

Του Γιώργου Δημητρίου

Τρίτο δημόσιο στοίχημα μπαίνει για την εκλογική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καταγραφόταν πριν την τραγωδία των Τεμπών. Μιά μετα-ανάλυση των δημοσκοπήσεων από το 2019 έως  τώρα εύκολα μπορεί να δείξει ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις ήταν ΄΄συκοφαντικές΄΄ και περιοριστικές  για  το ΣΥΡΙΖΑ και υπερτροφικές κατά 6% για την ουσιαστική παραγγέλουσα τις  δημοσκοπήσεις, ΝΔ. Τα κανάλια πληρώνουν τις ερευνες με τα χρήματα των  φορολογουμένων. Κρατικό χρήμα.. 

Αυτές οι εκλογές αποτελούν εκλογές υψηλού ρίσκου και διακυβεύματος για τις εταιρείες  δημοσκοπήσεων οι οποίες τρέχουν να μαζέψουν τις΄΄λογιστικές΄΄διαφορές υπέρ της ΝΔ. Ακόμη και η σοβαρότερη των εταιρειών έδειξε μεν ότι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι στα όρια  του στατιστικού λάθους αλλά φανερά αγχωμένη και πανικόβλητη κρύβει την πρωτιά του  ΣΥΡΙΖΑ. Ετοιμάζει λίστα με μετεκλογικές δικαιολογίες.. 

ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ 

Κατ αρχάς,οι δημοσκοπήσεις δεν είναι επιστημονική μέθοδος όπως ψευδώς αναφέρουν οι  δημοσκόποι. Δεν μπορεί να αποδειχθεί κατά κανένα επιστημονικό τρόπο το  δειγματοληπτικό σφάλμα του +/- 3 . Το δείγμα των S= 1000 ατόμων σε συνδυασμό με τις  μεροληπτικές ερωτήσεις κάνουν μια δημοσκόπηση αναξιόπιστη και σε πολλές πολιτείες  των ΗΠΑ ακόμη και παράνομη. 

Ψευδώς αναφέρουν περιθώριο σφάλματος +/- 3%  γιατί αυτό δεν ισχύει ως ποσοστό επί  τοις εκατό αλλά μόνο ως +/-3 αριθμητικές μονάδες διαφορά. Το επίπεδο εμπιστοσύνης στις  Ελληνικές δημοσκοπήσεις είναι και κάτω του 90% με ό,τι σημαίνει αυτό. Οι τηλεφωνικές  δημοσκοπήσεις δείγματος S=1000 ατόμων αφήνουν πολλά περιθώρια΄΄μαγειρέματος΄΄ ενώ  θα μπορούσαν να επιλέξουν έρευνα με S=5000 άτομα.

Δείτε: 

ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ S =ατόμων ΠΕPΙΘΩΡΙΟ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ P =μονάδες S= 5000 +/- 1,2 p 

S= 2500 +/- 2,4 p 

S= 1000 +/- 3,4 p  

Όσο μεγαλύτερο το δείγμα τόσο μικρότερο το περιθώριο σφάλματος αλλά και του΄΄μαγειρέματος΄΄. 

ΜΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ 

1)Δείγμα σφάλματος πλαισίου,όταν χρησιμοποιείται λάθος υποπληθυσμός επιλογής  δείγματος. Η μεροληψία που εισήχθει στις περισσότερες έρευνες συνίσταται αρχικά στο ότι  περιορίζουν τη λίστα των ερωτηθέντων σε ορισμένα είδη ανθρώπων κεντροαριστερής  καταγωγής και αυξάνουν την άκρα και δεξιά καταγωγή. 

2)Σφάλματα επιλογής, εμφανίζονται όταν οι ερωτηθέντες επιλέγουν μόνοι τους την  συμμετοχή τους στην έρευνα ή απαντούν μόνο όταν ενδιαφέρονται. Μόνιμο Ελληνικό  φαινόμενο. 

3)Σφάλματα απόκρισης,συμβαίνουν όταν οι ερωτώμενοι είναι διαφορετικοί από εκείνους  που δεν απαντούν. Σφάλμα απάντησης είτε επειδή δεν έγινε επικοινωνία είτε επειδή  αρνήθηκε να απαντήσει το άτομο. 

ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

1)Ασυνέπειες μεταξύ ατόμων ή ομάδων που συμμετέχουν στην έρευνα – δεν έχουν  παρόμοια χαρακτηριστικά ούτε μεταξύ τους αλλά ούτε και με τον μεγαλύτερο πληθυσμό  από τον οποίο προέρχονται. 

2)Προκατάληψη επιλογής δείγματος, όπου αντί να χρησιμοποιούν τη διαδικασία  δειγματοληψίας, πρακτικά οι περισσότεροι Έλληνες δημοσκόποι επιλέγουν ποιόν θέλουν  να μελετήσουν επηρεάζοντας το πόσο αντιπροσωπευτικό και ακριβές είναι το δείγμα. 

3)Μεγάλη η απουσία των εθελοντών στις έρευνες. Οσοι συμμετέχουν, πχ. επιλέγουν μόνοι  τους τη συμμετοχή στη μελέτη αποκτώντας ένα χαρακτηριστικό που τους κάνει να  διαφέρουν τόσο από τον ιδανικό πληθυσμό όσο και από τον πληθυσμό κοινό-στόχο 

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ 

Εκτός του αείμνηστου Νικολακόπουλου, από όσο γνωρίζω κανείς Ελληνας δημοσκόπος δεν  διαθέτει μαθηματικό υπόβαθρο για να μπορεί να εργαστεί πρωτογενώς στην επεξεργασία  των δημοσκοπικών ευρημάτων. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, είναι πτυχιούχοι τμημάτων  πολιτικών επιστημών – άσχετοι με μαθηματικά ή πολύ χαμηλού επιπέδου. Χρησιμοποιούν  μαθηματικούς των πιθανοτήτων αλλά χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να ελέγξουν πιθανά  υπολογιστικά λάθη. Και για τα πιθανά΄΄λάθη΄΄ αυτά οι ίδιοι δεν μπορούν να έχουν ευθύνη λόγω άγνοιας… 

Επίσης οι ελληνικές δημοσκοπήσεις διαθέτουν και μια ΄΄καινοτομία΄΄ αξιοπιστίας. Παίζει να  είμαστε η μοναδική χώρα στο δυτικό κόσμο όπου οι εταιρείες δεν διαθέτουν και δεν δημοσιεύουν προληπτικά πρωτόκολλα προδιαγραφών της κάθε μελέτης… Κατά την  παρουσίαση της δημοσκόπησης στις ειδησεις 2-3 λεπτά περί ταυτότητας και έξω από την  πόρτα. Αλλο τα πρωτόκολλα και άλλο η ταυτότητα.. 

ΥΓ. Ο ΣΥΡΙΖΑ  έρχεται για να σχηματίσει κυβέρνηση ως πρώτο κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι οι  δημοσκόποι και οι παρουσιαστές των συστημικών ΜΜΕ, οι Ευαγγελοτέτοιοι, οι  Χατζηνικοτέτοιοι, Παπαδοτέτοιοι, Πορτοτέτοιοι  Καμπουροτέτοιοι και Πατατιάνες θα μπούν  σε κυβερνοεπιδοματικό μνημόνιο 4ετούς διάρκειας. Με βάση τους ισολογισμούς των ΜΜΕ  οι μισθοί τους κανονικά θα έπρεπε να ήταν παρακαλετά πέριξ των 1000 ευρώ. 

ΥΓ.2 Υπουργείο Ανάπτυξης, ο Αδωνις δεν καταδικάστηκε λόγω παραγραφής και ο Παπαθανάσης καταδικάστηκε για μη πληρωμή 1,8 εκατομμυρίων ευρώ και καταδολίευση  περιουσιακών στοιχείων. Για να σε χρησιμοποιήσει ο Μητσοτάκης δεν χρειάζεσαι προσόντα  αριστείας όπως έλεγε αλλά φάκελο στην Ασφάλεια… Πολύ κεντρώος… ο ρουσφετολόγος  πολιτικός απατεώνας Μητσοτάκης… 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί